30th Δεκέμβριος 2016

Εκδηλώσεις & Πανηγύρια

 

Πανηγύρια – Festivals

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 
Τα πανηγύρια στην Ικαρία γίνονταν παραδοσιακά την ημέρα που γιόρταζαν οι εκάστοτε Άγιοι και το κάθε σπιτικό πρόσφερε λίγο κρέας, κρασί και ψωμί που στη συνέχεια το μοιράζονταν όλοι στην γιορτή που γινόταν. Πλέον τα πανηγύρια και οι χοροεσπερίδες, που είναι πιο συχνές τους χειμερινούς μήνες, γίνονται για να συγκεντρωθούν χρήματα για κοινωφελής σκοπούς, την επισκευή ενός δρόμου ή την λιθόστρωση μιας πλατείας, ενίοτε και για κάποιον ντόπιο που έχει έντονο πρόβλημα υγείας και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα έξοδα μιας εγχείρησης ή άλλης θεραπείας. Οπότε όσα φαγητά ή κρασιά, αναψυκτικά που προσφέρονται στα πανηγύρια έχουν πλέον κάποιο αντίτιμο.

Μια αναλυτική λίστα των πανηγυριών μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο της Αλεξίας Παλαιστή “Ικαρία και Φούρνοι, Μια εξερεύνηση” από τις εκδόσεις Ελεύθερες Πτήσεις και πιθανώς και άλλες πηγές.

Πάντως κάποια από τα αγαπημένα μου κυρίως λόγω πολύ όμορφων τοποθεσιών όπου γίνονται είναι τα εξής:

  • 25 Μαρτίου– Στο μοναστήρι στο Μαυριάνου (μετά το Να & τον Νάνουρα με κατεύθυνση δυτικά προς Καρκινάγρι). Είναι ημερήσιο πανηγύρι και ξεκινά από το μεσημέρι.
  • 23 Απριλίου *– Στο εκκλησάκι του Αη Γιώργη στο Καραβόσταμο. Μικρό ημερήσιο πανηγύρι με ζωντανή μουσική χωρίς ενισχυτές. Καλύτερα να πάτε από νωρίς γιατί κατά το απόγευμα οι μουσικοί κάποιες φορές φεύγουν για να πάνε να ευχηθούν στους εορτάζοντες που δεν παρευρίσκονται στο πανηγύρι. Επίσης, αν πάτε πολύ αργά, το πιθανότερο είναι να έχουν τελειώσει τα φαγητά. Είναι λίγο κρυμμένο και μακριά από τον κεντρικό δρόμο, οπότε υπολογίστε και λίγο παραπάνω χρόνο για να το βρείτε σε πρώτη φάση (*επειδή είναι κινητή γιορτή, αν συμπέσει με το Πάσχα, αλλάζει η ημερομηνία).
  • 24 Ιουνίου – Στο εκκλησάκι του Αη Γιάννη στο Χρηστό Ραχών. Βραδινό πανηγύρι όπου γιορτάζεται ο Άγιος Ιωάννης ο Κλείδωνας και μετά τα μεσάνυχτα ανάβουν φωτιές όπου καίνε τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς. Όσοι θέλουν πηδάνε τις φωτιές. Μαζεύει αρκετό κόσμο, αλλά είναι ωραία εμπειρία πάραυτα.
  • 30 Ιουνίου – Στους Άγιους Απόστολους στο Πέζι (Ημερήσιο πανηγύρι)
  • Αγίων Πάντων (κινητή γιορτή, συνήθως μέσα στον Ιούνιο)- Δρούτσουλας (Ημερήσιο πανηγύρι)
  • 27 Ιουλίου – Στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα στο Φείδως. Ημερήσιο πανηγύρι (πάνω από το Αυλάκι, στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο λίγο πριν φτάσουμε στο χωριό Σταύλος)
  • 6 Αυγούστου (του Χρηστού)- Βραδινό Πανηγύρι στο Σταύλο
  • 30 Αυγούστου – στον Άγιο Αλέξανδρο στον Κουνιάδο στο δρόμο προς Βρακάδες. (Ημερήσιο πανηγύρι που έχει και ρόλο μνημόσυνου για το γιό αυτού που έκτισε την εκκλησία και ο οποίος χάθηκε νωρίς σε δυστύχημα. Είναι όμως ανοικτό σε όλους)
  • 17 Σεπτεμβρίου (Αγίας Σοφίας) – Στο Μονοκάμπι, Ημερήσιο πανηγύρι
  • 20 Σεπτεμβρίου (Αγίου Ευσταθίου)-Στο εκκλησάκι του Αη Στάθη,σε χωματόδρομο πάνω από την Αρέθουσα. Ημερήσιο μικρό πανηγύρι. (Επειδή η κατάσταση του χωματόδρομου είναι πολύ κακή, χρειάζεται τουλάχιστον τζιπ εάν θέλει κάποιος να πάει με όχημα. Εναλλακτικά υπάρχει μονοπάτι 1- 1 ½ ώρας από το χωριό Δρούτσουλας.

Σημείωση: Εάν στο χωριό που διοργανώνει ένα πανηγύρι έχει υπάρξει πρόσφατα ξαφνικός χαμός κάποιου ανθρώπου, συνήθως το πανηγύρι ακυρώνεται.